Welkom in de Markuskerk! Welkom in de Markuskerk!
Wij zijn een van de drie wijkkerken van de Protestantse Gemeente Breda. Als kerkgemeenschap willen we een open, betrokken en gastvrije gemeenschap zijn en hebben we aandacht voor alle leeftijden. Zowel in onze vieringen als in de activiteiten die we organiseren of aan meewerken.

Betrokken
We zijn betrokken op de maatschappij waarin we leven. Met een Weekendschool voor kinderen van Oekraïense vluchtelingen (samen met de Michaelkerk), noodopvang voor asielzoekers, financiële ondersteuning van bijvoorbeeld de Voedselbank Breda. Dat doen we steeds meer samen met de andere twee wijkkerken (Lucaskerk en Johanneskerk) van de Protestantse Gemeente Breda, evenals met andere kerken in Breda. 
Er is veel ruimte om samen naar nieuwe wegen te zoeken, als individu en als kerkgemeenschap. Je bent van harte welkom!

Ben je nieuw?
Ben je helemaal nieuw in Breda en wil je verder kennismaken? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Dan kunnen we je vertellen over het reilen en zeilen in onze gemeente. Als je verhuisd bent naar Breda en al lid bent van de Protestantse Kerk Nederland, neemt de wijkouderling met een welkomstbrief contact met jou op.
En in alle gevallen brengen we je ook graag in contact met gemeenteleden die betrokken zijn bij facetten die jij ook van belang vindt.

Adres: Hooghout 96,
4817 ED Breda
Telefoon: 076 5140080
Email@ Markuskerk@PKNBreda.nl 
 
Actueel Actueel
Noodopvang vluchtelingen in de Markuskerk
Vanaf maandag 17 april was een Afghaans gezin van 4 personen opgevangen in de Markuskerk voor een periode van maximaal 12 weken. De Protestantse Gemeente Breda heeft daarmee positief geantwoord op het verzoek van de minister aan de kerken om te helpen bij de noodopvang van vluchtelingen. Per 2 augustus zijn zij vertrokken omdat het COA plaats voor hen gevonden heeft op een gezinslocatie in Friesland. We zijn dankbaar dat we iets voor hun mochten betekenen en hopen dat het hun goed mag gaan en wensen hun Gods zegen toe. Inmiddels hebben we een nieuw gezin ontvangen van 4 personen, afkomstig uit Irak. Vrijwilligers van de wijkkerken (Johannes-, Lucas- en Markuskerk) maken deze noodopvang mogelijk. Vorig jaar, was er in de Markuskerk ook al tweemaal, in oktober en november, een noodopvang ingericht. De vieringen en activiteiten in de Markuskerk blijven gewoon doorgaan.

Open avond
Dinsdagavond 3 oktober om 20:00 uur (inloop19:30) een open avond voor de nieuwe eerstejaars studenten in de Michaelkerk in Brabantpark, Hooghout 67. Georganiseerd door Markuskerk (Prot.) en Michaelkerk (RK). Als je op zoek bent naar een plek en gemeenschap om je geloof te beleven tijdens je studie, kom dan kennismaken, je oriënteren en plannen maken. Je bent van harte welkom! Voor meer info over deze oecumenische activiteit: zie deze link naar de advertentie in de Studentenkrant. Aanmelden niet verplicht maar wel handig ivm hapje en drankje: Victor Witter (witter.nelson@hetnet.nl | 06-2378 7731).

Film "The Father" over dementie
Op dinsdag 21 november de film The Father in de Markuskerk over de impact van dementie op het leven van de persoon met dementie én op de levens van de naaste familie. Mantelzorg wordt gezien als iets vanzelfsprekends, iets dat je doet voor je partner of ouder. Maar dat betekent niet dat de zorg voor een naaste altijd makkelijk is. In The Father zorgt Anne (Olivia Colman) voor haar vader (Anthony Hopkins).

Plek voor je verdriet
We maken tijd en ruimte om samen stil te staan bij verdriet. Verdriet om overleden dierbaren,  verdriet om mensen die we ergens in het leven zijn kwijtgeraakt en misschien ook wel verdriet om dromen die niet uitkwamen of hoop die de bodem werd ingeslagen. Verdriet kent vele vormen en maten, en vaak lopen we er alleen mee rond zonder dat ‘het een kant op kan’.
Op zaterdag 4 november om 19 uur in de Annakapel, Heusdenhoutseweg 34 (op vrijdag 3 november om 19 uur in Ontmoetingescentrum De Sleutel, Vlierenbroek 30 in Haagse Beemden). We creëren een plek waar verdriet er mag zijn: we zijn stil, we rouwen, we herinneren, we delen, we zingen en we veren weer overeind. Voor iedereen, van welke levensbeschouwelijke achtergrond dan ook.
 
 
Vieringen en agenda Vieringen en agenda
Elke zondag is er een viering om 10:00 uur in de Markuskerk (Hooghout 96, 4817 ED Breda). Maar eenmaal in de maand is de Markuskerk gesloten op zondag en gaan we op bezoek in de viering in de Lucaskerk (Haagse Beemden, Tweeschaar 125, 4822 AS, Breda). Een overzicht van onze vieringen vind je op: https://www.pknbreda.nl/vieringen
Online meevieren of terugkijken kan via Kerdienstgemist.

Terugkerende activiteiten:
Koffieochtend/wijkinloop: elke donderdagochtend tussen 10:00-12:00 uur (Let op: in de Michaelkerk, Hooghout 67, Breda). Elke eerste donderdag van de maand is ds Ton van Prooijen aanwezig.
Maaltijden: elke 3e dinsdag van de maand van 17:30- 20:00 uur.
Oecumenische vieringen in de Leystroom: elke 3e vrijdag van de maand om 14:00 uur.
Oecumenische bijeenkomsten Vredenbergh: woensdagmiddagen (15:00-16:45) dit najaar 18 oktober en 22 november; in 2924 31 januari, 27 maart, 29 mei en 24 juli (meer info hierover op pagina Äctiviteiten').
Voor de overige activiteiten, bekijk de algemene agenda op: https://www.pknbreda.nl/agenda 
 
Kerkblad S'Amen en wekelijkse Nieuwsbrief Kerkblad S'Amen en wekelijkse Nieuwsbrief
Ons kerkblad S'Amen wordt negen keer per jaar aan alle leden van de Protestantse Gemeente Breda gestuurd. Het laatst uitgekomen nummer van S’Amen is via deze link te lezen.

Samen op Zondag is de gezamenlijke nieuwsbrief voor alle drie wijkkerken van de Protestantse gemeente Breda.  Aanmelden hiervoor kan via deze link.
 
Sectie Team Markuskerk Sectie Team Markuskerk
De Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Breda gaat over die beslissingen die de hele Bredase gemeente betreffen. Voor zaken die specifiek in de wijkkerken spelen, heeft elke wijkkerk een Sectie Team. Het Sectie Team van de Markuskerk bestaat uit: Paul Vlaardingerbroek (voorzitter), Wilma Bondzio (scriba), Ds. Ton van Prooijen (predikant), Wim van de Giessen, Ellen van Hooijdonk, Rob Snijders, Sonja Vrins, Jan Willem van der Wel en Victor Witter
 
Contact Contact
Voor algemene informatie over de Markuskerk kunt u terecht bij de scriba van ons Sectie Team, Wilma Bondzio-Hupkens (whupkens@live.nl). De voorzitter van het Sectie Team is Paul Vlaardingerbroek (vlaar635@planet.nl).